nieuwsgebruik.be
Key TrendsOpinie & analyseMonitor
This is some text inside of a div block.
Key trends 2022

Key trend

4

Vertrouwen in nieuws is hoog al groeit vertrouwenskloof

In 2021 kende gedurende de pandemie het vertrouwen in nieuws niet enkel in Vlaanderen, maar ook in andere regio’s een forse prik. Die ‘covid-bump’ lijkt nu achter de rug.

Het vertrouwen in nieuws in het algemeen kent een lichte daling tot 57% van de Vlaamse respondenten die aangeven het nieuws in het algemeen te vertrouwen. Het vertrouwen in nieuws staat hiermee nog steeds op een hoger niveau dan voor de pandemie, al stelt de vraag zich of de dalende trend in vertrouwen die ook voor de coronacrisis werd opgetekend hiermee opnieuw is ingezet.

Het aantal respondenten dat vertrouwen hecht in het nieuws dat ze zelf raadplegen kent dan weer een lichte stijging in 2022 naar 64%van de Vlaamse respondenten. Hoewel het vertrouwen in nieuws dus minieme verschuivingen kent, valt op dat er in 2022 opnieuw een kloof ontstaat wat betreft vertrouwen in nieuws in het algemeen, en nieuws dat de nieuwsgebruiker zelf raadpleegt. Die kloof toont zich het grootst bij nieuwsgebruikers met een linkse politieke overtuiging: bij hen zakt het vertrouwen in nieuws in het algemeen terug naar 59% (-9pp.), hoewel hun vertrouwen in nieuws dat ze zelf gebruiken aangroeit tot 73% (+6pp.).

Daarnaast tonen zich nog vertrouwenskloven op het gebied van leeftijd en inkomen. Zo zien we dat oudere nieuwsgebruikers vaker het nieuws vertrouwen dan jongere nieuwsgebruikers, en dat nieuwsgebruikers met een lager inkomen minder vertrouwen hechten in het nieuws dan nieuwsgebruikers met een hoger inkomen. Bovendien opent zich in 2022 eveneens een nieuwe vertrouwenskloof tussen hoog- en middenopgeleiden enerzijds, en lager opgeleiden anderzijds.

Tenslotte gaat de dip in vertrouwen in enkele gevallen ook hand in hand met een stijging in wantrouwen in nieuws in het algemeen. In het bijzonder bij nieuwsgebruikers met een laag inkomen stellen we een forse stijging vast in het aantal respondenten dat aangeeft het nieuws in het algemeen te wantrouwen (+12 pp.). Ook bij respondenten met een rechtse politieke overtuiging stijgt het wantrouwen in nieuws in het algemeen verder (+4pp.),waardoor zich ook hier een merkbare vertrouwenskloof doorzet. Bij gebruikers met een linkse politieke overtuiging was het wantrouwen in nieuws gedurende de pandemie sterk gedaald, een mogelijk gevolg van een groeiend besef van het belang aan kwaliteitsvol nieuws tijdens de pandemie. Ook in 2022 blijft bij links en centrum-georiënteerde nieuwsgebruikers het wantrouwen in nieuws merkbaar lager dan bij rechts-geörienteerde gebruikers.

Pijl terug icoon

Vorige key trend

3

Nieuwsconsumptie is sterk persoonlijk gemotiveerd

Terug naar de key trends

Volgende key trend

Pijl vooruit icoon

5

Vertrouwde nieuwsmerken zijn soms polariserend

Terug naar de key trends

Vertrouwen in nieuws is hoog al groeit vertrouwenskloof

No items found.

De key trends samengevat in het Engels? 

download icoon

Download Policy Brief in English

Volg de updates rond nieuwsgebruik

e-mail icoon

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Twitter logo

Volg ons op Twitter

We zijn onderdeel van SMIT, hangen af van VUB en imec. Maar we zijn vooral volledig onafhankelijk.
De data komen van het Digital News Report project van het Reuters Institute for the Study of Journalism, die ook instaan voor de methodologie en dataverzameling.
We worden ondersteund door het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie en de Roularta leerstoel Trust, Personalisation & Sustainable Media.
Disclaimer

|

Contact
Site by wieni.be